Да рециклираме правилно. По-важно е, отколкото може би смятате

Да рециклираме правилно. По-важно е, отколкото може би смятате

Reduce.  Refuse.  Reuse. Рециклирай правилно. 15 прости правила

ЧЕТИРИ МНОГО БЪРЗИ СЪВЕТА КАК ДА РЕЦИКЛИРАМЕ

Винаги рециклирайте

Втори живот за вещи и предмети

Използвайте отново

Дайте гласност как се рециклира, там, където живеете и работите

ВИНАГИ рециклирайте: всички консерви и метални кенове от храни и напитки, всички празни пластмасови бутилки и кутии, цялата чиста офисна хартия, вестници, сгънати кашони и картонени кутии – всичко това поставяйте в съответните контейнери за рециклиране

 

В България се рециклират и стъклени бутилки и буркани, само не забравяйте да ги почистите от мазнина и остатъците от съдържанието им.

 

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ В ОБЩИЯ ОТПАДЪК найлонови торбички, пластмасови чаши за еднократна употреба, както и съдове от пластмаса; сламки, найлоново фолио за съхранение, хартиени чашки, стиропор, хартиени салфетки и мокри кърпички, предмети от дърво, батерии, електроника, туби и контейнери, шишенца и стъклария от лекарства, жици, маркучи, мебели, дрехи и дори игли.

В България вече има възможности някои от тях да се рециклират, други – да се даряват или просто да заживеят втори живот.

 

И не забравяйте – винаги, когато е възможно, отказвайте найлоновата торбичка.

 

ОТПАДЪК, КОЙТО НЕ СЕ РЕЦИКЛИРА

Много от нас биха искали повечето отпадъци да са рециклируеми, но реално много от тях не са: чинии от порцелан, огледала, електрически крушки и други, не са годни за рециклиране, макар принципно да съдържат стъкло. Така че… дайте ги на някой, който има нужда от тях – това е добър начин да удължите живота им, без да допринасят за купчините боклук.

 

Ако не сте сигурни става ли дадена вещ за рециклиране, проверете!

 

 

Насърчавайте и предавайте опит как и какво се рециклира в общността, в която живеете, или в работна среда. Дори само да обособите отделно кошче за пластмаса, с няколко кратки правила кой отпадък е подходящ за рециклиране, възможно е скоро повече хора около вас да опитат да правят това. Добрият пример е заразителен.

 

 

 

Сега вече следват 15-те правила за правилно рециклиране:

1 Обособете отделни кошчета за разделно събиране на отпадъка

Залепете им стикер или рисунка, или просто надпис за това, какъв отпадък съдържат. Можете да направите това на работното място или у дома. Ако във входа ви има общо кошче за боклук, поставете 3, всеки за съответния отпадък. Няма да заемат много повече място, а ползата от рециклирането е за всеки. Ако проявите и креативност с рисунка или забавна подкана, ще увеличите ефекта от полезната мотивация.

 

№ 2  Ако върху коша за отпадък има инструкции, следвайте ги.

Повечето контейнери за разделно събиране показват какъв отпадък е подходящ за тях.

 

3  Не изхвърляйте за рециклиране храна, течности, сламки, неизмити пластмасови прибори и съдове,

немити бутилки и буркани. Хартията, зацапана от храна, можете да компостирате (*да изхвърлите на подходящо място в природата, където бързо и лесно, под влиянието на дъжд, слънце и естествените природни процеси, тя ще се разгради; само внимавайте да не цапате, хвърляйки я произволно).

 

№ 4  Намалете отпадъка от опаковките

Просто и лесно: купете по-голям пакет, вместо пет малки! Един от често срещаните проблеми с опаковките е, че те трябва да са добре измити: пластмасовата кофичка от кисело мляко е с полепнала по стените ѝ мазнина, измийте я заедно с останалите съдове и тогава тя е готова за рециклиране.

Не забравяйте: ако носите стъклен отпадък или хартия в найлонова торбичка, извадете го от нея, преди да го пуснете в контейнера за рециклиране!

 

#5  Хартията, подходяща за рециклиране, не е мазна и мръсна

За разлика от пластмасовите кутии, опаковки и контейнери, хартията попива мазнина, течност, храна и други вещества. Те окончателно я повреждат и я правят негодна за рециклиране. Ако изхвърлите такава хартия в контейнера за рециклиране на хартиени и картотени отпадъци, само ще затрудните нейната повторна обработка. Колкото и да ви се иска, кутията от пица няма шанс за втори живот и трябва да отиде в общия отпадък.

#5 Стъпки за събитие с по-малко отпадъци

 

№ 6 Намалете или напълно се откажете от приборите и предметите за еднократна употреба

За някои от тях е по-лесно: чаши, чинии, пластмасови вилици и лъжици могат да се заменят с трайни метални или дървени такива. Но освен тях, мокрите кърпички, салфетките и дори пелените за еднократна употреба са сред най-замърсяващите природата продукти. Те улесняват живота ни, но можем съзнателно да изберем да ги избягваме всеки път, когато е възможно.

 

№ 7  Мийте, преди да рециклирате

Този навик също е сред полезните навици, които не са лесни за спазване, но е важно отпадъка да не е допълнително замърсен с мазнина и други, затрудняващи обработката му отпадъчни вещества и продукти. И не забравяйте – бурканът отива в единия контейнер, капачката му – в друг.

 

№ 8  Смачкайте пластмасовата бутилка от вода или сок и я затворете с капачка,

за да не върне обратно формата си. По този начин ще спестите пространство за още много отпадък. Все още в България не са масово разпространени бутилките от пластмаса, които веднъж смачкани, остават в компактна форма. Помогнете им, като ги вакуумирате с добре затворена капачка.

Проверете върху етикета дали бутилката е подходяща за рециклиране, най-разпространения знак е цикълът, образуван от три стрелки, показател за вторична обработка.

 

№ 9 Сгъвайте кашоните и картонените кутии, за да добият компактна форма.

По този начин, контейнерът за хартиени отпадъци ще побере много повече боклук. Проверете има ли върху тях тиксо, лепенки, етикети, стикери, текстилни панделки, кламери и други елементи, които не подлежат на рециклиране – и ги махнете, преди да ги изхвърлите.

 

№ 10 Изхвърлете в общия отпадък хартията, пластмасата и металните предмети, които не са подходящи за рециклиране

Иска ни се всяко от тези да ставаше за обработка, но уви. Ако се съмнявате, че хартиен, пластмасов или метален предмет или вещ не стават за обработка, просто ги изхвърлете в общия отпадък. По-добре да улесним работата на рециклиращата институция в нашия град, вместо да я удвоим.

 

№ 11 Компостирайте – изхвърляйте на подходящо място био-разградимия отпадък.

Това може да е част от вашата градина, в която, хартия, храна и друг природоразтворим отпадък попадат под корозивните сили на природата: дъжд, влага, слънце и др. Някои от отпадъците са подходящи и за изгаряне. Ако живеете в града, можете да се поинтересувате от възможности за домашно компостиране или поне да се снабдите с мелница за хранителни отпадъци, като част от кухненските уреди.

Трик за намаляване на отпадъка: много от храните можете да съхранявате дълбоко замразени, така ще спестите изхвърлянето на храна, която е на път да се развали.

 

№ 12 Огледалата, чиниите, прозорците, електрическите крушки не се рециклират

Напротив, те затрудняват сортирането на отпадъка. Не ги поставяйте до контейнерите, нито ги хвърляйте в тях, стъклото в тях е комбинирано с нерециклируем материал и по-добре е да отидат в общия боклук.

 

№ 13 Рециклирайте възможно най-голямо количество пластмаса

Рециклиращата институция във вашия град знае как да я сортира. Не рециклирайте туби и пластмасови контейнери, съдържали отровни или опасни вещества, блистери от лекарства, домакински уреди, автомобилни части и други. Не горете пластмасите, защото излъчват вредни емисии.

 

№ 14 Проверете къде най-близо до вас се събират използвани батерии

Батериите подлежат на специален режим на рециклиране. Много от големите търговски вериги имат контейнери за батерии. Събирайте използваните батерии и ги изхвърляйте в тези контейнери. Въпрос на навик е.

 

№ 15 Рециклиране на електроника

Мисията е възможна и в България, макар все още да изисква усилие от страна на рециклиращия. Компютри, принтери, телефони, стари телевизори могат да се предадат в пункт за събиране на електроника и отпадъци. Не на всяко населено място има такъв, но можете да проверите онлайн, кой е най-близкия до вашия дом. Електрическите уреди и електрониката съдържат компоненти, които могат да се рециклират успешно – и повече от това, дори да съдържат ценен компонент, който успешно може да получи втори шанс.

За още полезни съвети следете страничката на Аз, Ти, Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.