#5 Най-често срещани грешки при рециклирането… и как да ги избегнем

#5 Най-често срещани грешки при рециклирането… и как да ги избегнем

При провеждането на инициативите си “Аз, Ти, Пловдив!” откри отзивчивост и желание от страна на гражданите да рециклират. Случваше и да срещаме незнание за това кой отпадък къде се изхвърля, а нашето дружелюбно обяснение да бъде прието по-скоро със смущение.

За да ти помогнем да рециклираш правилно, подготвихме 10 примера за отпадъци, които често попадат в цветните контейнери, но НЕ МОГАТ да се рециклират:

1#  Салфетки, кухненската хартия и носни кърпички

Дори и неизползвани или “само мокри”, тези отпадъци се водят битови и се изхвърлят в сивите контейнери. Хартията, от която са напревени, е вече негоден за преработка и повторно използване материал, затова не бива да ги изхвърляш в синия контейнер. Относно мокрите кърпички – освен че не могат да се рециклират, те съдържат и пластмасови влакна, които забавят значително процесът им на разграждане. Затова се замисли дали наистина имаш нужда от тях и използвай техни алтернативи като влажна тоалетна хартия, която е биоразградима, или дезинфекциращ гел за ръце, който стига за по-дълго време и чиято опаковка се рециклира.

2# Омазнени картонени кутии

Поръчваш си пица, хапваш си я с удоволствие и ти хрумва прекрасната идея да я рециклираш… Да, ама не. За съжаление, ще трябва да те разочароваме с факта, че омазнени картонени опаковки също не могат да се рециклират. Препоръчваме ти да си сготвиш вкъщи или да си хапнеш в самото заведение. Разбира се, ако не са замърсени, може да сгънеш добре картонените опаковки и спокойно да ги изхвърлиш в синия контейнер за рециклиране.

#5 Стъпки за събитие с по-малко отпадъци

 

3# Сламки

Сламките са направени от материал, който на теория може да бъде рециклиран, но на практика те са прекалено леки. Това затруднява тяхното сортиране в центровете за рециклиране и те не само не се рециклират, но и често пречат на останалите пластмасови отпадъци да бъдат преработени. Пропусни сламката в ежедневието си, а ако наистина държиш да пиеш питието си със сламка, избери такава за многократна употреба (има много варианти от метал, които вървят с малка четчица за почистване).

4# Счупени чаши и чинии

Дори и да не са счупени, те не трябва да се изхвърлят в зеления контейнер. Стъклото им се различава като характеристики от това на стъклените бутилки и буркани (които се рециклират) и затруднява процеса на преработване в заводите. Същото важи и за порцелана, изделия от огнеупорно стъкло, крушки, прозорци, огледала и автомобилни стъкла.

5# Угарки

Фасовете не само че не могат да се рециклират, но могат да доведат до запалване на отпадъците в контейнера, а при горенето на пластмаса в атмосферата се отделят токсични газове, изключително вредни както за околната среда, така и за човека. Угарката на цигарата представлява най-вече нейният филтър, който не е биоразградим, затова, ако си пушач, винаги изхвърляй фаса си в предназначените за това кошчета.

За още полезни съвети следете страничката на Аз, Ти, Пловдив!

Ако имаш нужда от повече информация или се питаш дали определен отпадък може да се рециклира или не – може да потърсиш на сайта на ЕКОПАК България. https://www.ecopack.bg/bg

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.