Как да си направим домашно парти #безотпадък

Как да си направим домашно парти #безотпадък

Обичаме да се забавляваме, но обичаме да го правим #безотпадъци. Ако и ти си като нас, представяме ти 5 лесни стъпки, с които да направиш партито си чисто:

1# Заложи на домашна храна

Избери няколко изпробвани лесни рецепти, които да приготвиш за партито. Наши любими са брускетите и домашното гуакамоле. Няма да сбъркаш и ако заложиш на традиционна баница, която да разрежеш на хапки. Възможностите са безкрайни! Така гостите ще бъдат очаровани от кулинарните ти умения и ще спестите опаковките от чипсове на природата.

2# Купи напитките в стъклени бутилки

В повечето магазини алкохолът се предлага и в стъклени бутилки, които са много по-добър вариант от пластмасовите. Впоследствие бутилките от вино може да използваш повторно вкъщи за декорация или за домашното вино на дядо, а тези от бира да върнеш в магазина. Ако имаш повече време, защо да не направиш лимонада?

3# Използвай домашната посуда

Най-лесно е да купим пластмасови чинии, чаши и прибори, да ги използваме веднъж и да ги изхвърлим. Но се замисли колко много пластмаса е това, а сте я ползвали един-единствен път. Истинските чинии и прибори за многократна употреба са много по-приятни при хранене и ще впечатлят повече гостите ти. Разкажи за каузата си за по-малко отпадъци и сме сигурни, че приятелите ти ще изявят желание да ти помогнат с измиването на чиниите след края на партито.

4# Пропусни сламките

Сламките за еднократна употреба не могат да се рециклират и са един от най-големите замърсители на океаните! Ако все пак държиш да има сламки на партито, избери готини алтернативи: напоследък са популярни “макаронените сламки” – несварена паста с формата на издължена тръбичка.

5# Украса за многократна употреба

Бъди иновативен и тази година не купувай балони – те замърсяват околната среда и се използват само веднъж. Закачи хартиени флагчета и лампички – ще можеш да ги използваш за следващи партита и спестяваш време и пари. Масата украси с естествени материали като мидички и борови клонки. Развихри въображението си и не забравяй да се забавляваш!

Ако все пак след края на партито има ненужни пластмаса, картон и стъкло, изхвърли ги в цветните контейнери за рециклиране.

За още полезни съвети следете страничката на Аз, Ти, Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.