Партньорство за красива и чиста среда – новите дестинации на _Място България през 2020?

Партньорство за красива и чиста среда – новите дестинации на _Място България през 2020?

Партньорство за красива и чиста среда – _Място България през 2020 включва нови локации

 

Вече три поредни години с програмата _Място България, „БГ Бъди активен“ вдъхновява за промяна на средата, в която живеем. В центъра на тази инициатива обаче не са самите пространства, а хората, които ги създават, променят и използват.

 

От 2017 г. до края на 2019 г., към каузата за промяна си партнирахме с над 1000 доброволци, повече от 20 граждански сдружения, над 30 компании и организации, и повече от 100 представители на администрацията. Заедно с тях променихме облика на различни публични пространства в 23 малки и големи градове в България. Създадените _Места се превърнаха в ключови точки за  живот и почивка за местните общности, активизираха хората, вдъхновиха чувството за гражданска отговорност и промениха облика на кварталите. Да, не всичко вървеше вървеше по мед и масло. Покрай новите Места не липсваха трудности, неразбирателства, дори и вандалски прояви, но ние вярваме, че с добтият пример, съвместна работа и постоянство, процесите, съпровождащи положителните промени са лесно осъществими – дори заразителни. Колкото повече хора участват в реализирането на промяната – толкова по-устойчива ще бъде тя.

МЯСТО БЪЛГАРИЯ
МЯСТО БЪЛГАРИЯ
МЯСТО БЪЛГАРИЯ

И за това през 2020 продължаваме с нови идеи и включваме нови дестинации. Основният ни проект през годината „Партньорство за красива и чиста среда“ ще обхване шест населени места. Приветстваме включването и на други градове, които се припознават с нашите мисии и каузи. Благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола, партньор, с който от 2014г. и през 2020 работим в името на позитивнте промени.

Приключенско МЯСТО
място българия
МЯСТО БЪЛГАРИЯ

Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра са градовете, където заедно с местните ни партньори ще продължим да работим за качествена промяна на средата, която да предизвика и промяна в начина на живот на местните общности.

Предстои работа с местни граждански сдружения и местната администрация за избор на зони, които да бъдат обновени. Заедно с това ще се търсят и обучават доброволци, които да участват в тези процеси. Ще се провеждат срещи и дискусии с местните жители, за да може промяната на средата да отговори на нуждите на общността. Предстои много работа по създаването на новите места и тяхното „оживяване“ със събития и инициативи. Но вече знаем, че всичко това е възможно с точните партньори.

МЯСТО БЪЛГАРИЯ
Място България Рециклиране
Empatheast и Az Ti Plovdiv

През 2020г., _МЯСТО България 2020/ The Spot/ ще бъде реализиран в Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Силистра и Русе. В различните градове ще бъдат организирани ателиета за рециклиране и уъркшопи, подходящи за малки и големи. През изминалите години тези събития се радваха на голям интерес. Измежду плановете ни са и разнообразни инициативи за намаляване на отпадъците, както от публични събития в градовете, така и в домакинствата и градските пространства. Една от основните ни цели е почистването на публични зони, което според нашият опит е една от дейностите, които най-успешно трансформира общностите. Важна тема за нас през 2020 г. е почистването на зони около водните басейни – предстоят акции за намаляване на отпадъците в реките и Черно море.

рециклираме правилно Място България
НГСЕИ бг бъди активен аз ти плловдив

И през тази година ще продължим да споделяме различни ресурси, за да ангажираме широк кръг хора с темите за намаляване на отпадъците, отговорно потребителско поведение и рециклиране. Очаквайте информация за различни акции и инициативи, посветени на темата. Ще се радваме, ако се присъедините към тях и заедно направим от своя град по-чисто и приятно място за живот.

И не на последно място, ще продължаваме да разширяваме мрежата си от партньори – бизнес, администрация, сдружения и хора, заедно с които с малки стъпки да променяме средата… и хората.

Може да следите новините за Партньорство за красива и чиста среда във Фейсбук страницата на _Място България и в сайта thespot.bgbeactive.org.