Искам да съм пейка

Здравей, пловдивчанино! Помниш ли ме?

С теб се познаваме добре. Пихме заедно кафе вчера. Аз съм една малка опаковка. Моят път, вероятно ще приключи на сметището заедно с тонове отпадъци и неизползвани ресурси. А някои опаковки имат късмет и се озовават в жълтите контейнери. Така получават шанс за нов живот. Заедно с тях ти също получаваш шанс да живееш в по-чист и по-красив град #БезОтпадъци.

Имам една мечта. Искам да съм пейка!

Помогни ми да сбъдна моята мечта, а аз ще ти се отплатя,
като направя Пловдив по-добро място за живеене!

Кога

През октомври, ноември и декември събирай пластмасови опаковки и ги пускай за рециклиране в жълтите контейнери на ЕКОПАК в район “Централен” и район “Тракия” в Пловдив. Ако съберем 30% повече пластмаса от миналата година, “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” ще подари на двата квартала 20 яки места за сядане от природосъобразни и рециклирани материали.

Дай шанс на неизползваните ресурси да заживеят отново и покажи, че в Пловдив можем да #ПроменямеЗаедно!

Започни сега

Раз, два, три – участието в инициативата е супер лесно:

  • Събирай празни пластмасови опаковки – вкъщи и в офиса! Ако се чудиш дали има смисъл, виж пет причини да събираш разделно.
  • Пускай събраните опаковки за рециклиране в жълтите контейнери на ЕКОПАК в Пловдив! В сайта на Общината ще намериш списък с контейнерите за разделно събиране в Район “Централен” и Район “Тракия”, а на този линк има интерактивна карта на контейнерите на Екопак.
  • Важното е да започнеш! А след като се убедиш, че разделното събиране не е страшно, се надяваме да продължиш да го правиш.
  • Въвлечи и колегите! Ако офисът ти е в един от двата района (Централен и Тракия) и с колегите ти искате да събирате разделно, можем да помогнем с цветни офисни кошове. Пиши ни още сега.

Пловдив печели

Ако през октомври, ноември и декември съберем с 30% повече пластмасови опаковки от миналата година, “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” ще инсталира 20 модерни пейки от рециклирана пластмаса и природосъобразни материали в публичните пространства в центъра на Пловдив и Район “Тракия”. Колкото повече опаковки за рециклиране се съберат, толкова повече места ще бъдат създадени.
Какво още печелиш?

  • Получаваш нови готини места за срещи с приятели;
  • Градската среда получава нов модерен облик;
  • Опаковките от пластмаса получават нов живот и не се трупат в битовите сметища;
  • Земята си отдъхва от затрупване с трудноразградими отпадъци.

 

Помисли и действай сега!

Често задавани въпроси

Искаме да покажем на хората в Пловдив, че си струва да се рециклира, като върнем обратно в обществото част от събраните ресурси (пластмаса).

Събирай и предавай за рециклиране пластмасови опаковки в жълтите контейнери на ЕКОПАК в районите “Централен” и “Тракия” в Пловдив.

Октомври, ноември и декември 2019 г.

Разделното събиране на отпадъци в Пловдив продължава както и преди. Надяваме се, че след края на кампанията, повече хора като теб ще продължат да събират разделно и пластмасата, металът, хартията и стъклото няма да се озовават на битовите сметища, а в заводите за рециклиране.

Не. В жълтите контейнери за рециклиране се предават само празни и сухи опаковки от пластмаса и метал. Не пускайте други пластмасови изделия. Те не могат да се рециклират и в нашия случай само ще затруднят дейността на организациите за оползотворяване на отпадъци.

Наш партньор е ЕКОПАК. Всеки месец ще получаваме от тях информация за събраните количества пластмасови опаковки в Центъра на Пловдив и в“Тракия”.

Опаковките трябва да са празни, сухи и добре смачкани, за да не препълват контейнера. За още информация за разделното събиране и защо е важно виж тук.

Ще осигурим 20 готини пейки, създадени от рециклирани или природосъобразни материали. Водещ принцип при избора им е да бъдат функционални и модерни.

Новите креативни места за сядане ще бъдат поставени в районите “Централен” и “Тракия”. Според събраните количества пластмасови и метални опаковки за рециклиране ще определим колко ще бъдат те и на кои места ще бъдат инсталирани.

“АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” е платформа за чиста градска среда, създадена по инициатива на сдружение БГ Бъди активен. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията за Свят без отпадъци. Партньори в инициативата са Община Пловдив, районни администрации на Район “Централен” и Район “Тракия”, и ЕКОПАК.

Имаме чудесна НОВИНА!

Благодарение на активното участие на пловдивчани, за последните три месеца на 2019 г. е регистрирано увеличение с 69% на събраната за рециклиране пластмаса в жълтите контейнери на ЕКОПАК България в районите “Централен” и “Тракия”!
Благодарим на гражданите на Пловдив, че подариха пейки на два от кварталите си! Всички в “БГ Бъди активен” сме много щастливи, че заедно направихме още няколко малки стъпки към промяната. Радваме се, че участваме в осигуряването на повече от 20 креативни места за сядане на Пловдив заедно с гражданите. Новите места за срещи и разговори на открито ще бъдат поставени в града до края на м. март 2020.

Проект на:

BG Бъди активен

С подкрепата на:

В партньорство с:

С медийната подкрепа на:

citytvradio
bg radio
njoy