20+ нови места за сядане в Пловдив, благодарение на кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“

20+ нови места за сядане в Пловдив, благодарение на кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“

Платформата за чиста ЕСК Пловдив2019 – „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение „БГ Бъди активен“ осигурява над 20 креативни места за сядане на открито като благодарност към пловдивчани, които събираха и предаваха за рециклиране пластмасови опаковки в последните три месеца на 2019 г. Тогава „БГ Бъди активен“ обяви инициативата „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“, като обеща, че ако бъдат събрани поне 30% повече опаковки за рециклиране спрямо същия период на 2018 г. ще подари на града нови пейки за срещи и отдих на открито.

По данни на ЕКОПАК България, партньор в инициативата, в районите „Централен“ и „Тракия“ в Пловдив сортираното за рециклиране количество пластмасови отпадъци през октомври, ноември и декември 2019 г. е с 69% повече от същия период на миналата година. Това е малко повече от два пъти над поставената цел.

Гражданите на районите “Централен” и “Тракия” бяха призовани да участват в инициативата, събирайки разделно своите отпадъци, които да пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си. За популяризирането на инициативата допринесоха медийните партньори:  mediacafe.bg, E-PAY GO, БГ Радио, Radio City, Дарик радио, Радио N-Joy.

Част от новите места за сядане са пейки с елементи от рециклирана пластмаса. Пет от тях са поставени в обновено междублоково пространство в Район „Тракия“, а други пет са позиционирани около сградата на Районна администрация „Тракия“. Пейки бяха поставени и в откритите класни стаи на училищата “Васил Петлешков” и “Райна Княгиня”.

искам да съм пейка
пейки аз ти пловдив

До края на месеца пред Дома на културата „Борис Христов“ ще бъде поставена и една специална пейка, направена изцяло от рециклирана пластмаса, дело на белгийско дизайнерско студио. През м. март в града ще бъдат инсталирани още цветни дизайнерски места за сядане, които ще подобрят функционалността и облика на други публични зони в Пловдив.

пейка Борис христов рециклирана
Искам да съм пейка АТП

„Радваме се, че заедно с активните граждани от двата квартала можем да подарим на хората тези места за срещи и почивка като благодарност за тяхното отговорно поведение и активност. Искаме да покажем, че има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда.“, коментира Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е част от дългосрочната програма за промяна на градската среда “_Място България” на сдружение “БГ Бъди активен”. През 2019 г. освен кампанията “Искам да съм пейка. Рециклирай ме!” като част от платформата бяха организирани различни инициативи – подкрепа за разделното събиране и рециклиране на отпадъци от големите събития в Пловдив, обучения за доброволци, граждани и организатори на събития, информационни кампании, публични акции с фокус върху чистотата на града и др. С помощта на доброволци бяха обновени и две градски зони в Пловдив – на Младежки хълм и в Район „Тракия“.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията на компанията Кока-Кола за Свят без отпадъци. Инициативите бяха асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се осъществяваха в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК България.

След успешната година на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ инициаторите от сдружение „БГ Бъди активен“ продължават своята дейност по създаване на чиста, удобна и красива градска среда и в други градове през 2020 г. по програмата _Място България.

Вижте повече за инициативата “Искам да съм пейка. Рециклирай ме!