Паркирането забранено!! 5 причини да дойдеш без кола до центъра

Паркирането забранено!! 5 причини да дойдеш без кола до центъра

На 13 септември Пловдив за първи път ще се включи в международното събитие PARK(ing) Day – инициатива за преобразяване на паркоместа във временни градинки, паркове и творчески места за хора, вместо за автомобили.Проявата, която е част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се организира от фондация Credo Bonum и следва формата на международната отворена инициатива PARK(ing) Day на организацията Rebar, която от 2005 г. до сега събира все повече привърженици в различни градове по света.  Международната инициатива PARK(ing)Day е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

БГ Бъди Активен и платформата “Аз, Ти, Пловдив!” ще преобразят едно от паркоместата в Пловдив в парклет #безотпадъци. Малкият парк ще бъде център на дискусии и образователни инициативи, посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци. Един от акцентите на дискусиите ще бъде замърсяването с угарки от цигари. Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят. Специално за пълнолетните посетители на парка #БезОтпадъци на PARK(ing) Day доброволците на сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, са подготвили уникални ръчно изработени джобни пепелници. В удобните кутийки, направени от рециклируеми материали, могат да се събират фасовете от цигари по време на разходка, така че откритите пространства да не се замърсяват.

Представяме ти 5 причини да се включиш в инициативата, като дойдеш до центъра без кола:

#1 Полезно е за здравето ти

Започваме с може би най-очевадната полза от разходката до центъра, но няма как да не я споменем. Само 30 минути ходене пеша на ден е достатъчно да намали кръвното ти налягане, риска от диабет и сърдечни болести, стреса и килограмите. А ако бързаш за работа, защо да не изкараш колелото от гаража? Вече в центъра на Пловдив на много места има поставени рампи за колела, където можеш да оставиш своето.

#2 Спестяваш пари

Пробваш ли веднъж, сме убедени, че ще ти хареса и ще ти стане навик. Така бързо ще спестиш доста от парите, които отиват за гориво всеки месец.

#3 Пазиш града си чист

За съжаление, освен като Европейска столица на културата Пловдив е известен и като един от градовете с най-мръсен въздух в Европа. Представи си колко по-чист въздух щяхме да дишаме, ако всеки идваше до центъра с колело или пеша. Още един плюс – спестяваш въглеродни емисии на планетата.

#4 Преоткриваш Пловдив

Оставиш ли колата в гаража, дори и за един ден, ще откриеш колко много красиви места крие Пловдив. Само с една разходка може да попаднеш на катеричка в близкия парк, да откриеш сергията с най-вкусното грозде в квартала или да се полюбуваш на архитектурата на старите сгради в центъра. Такова преживяване няма да намериш зад волана.

#5 Даваш своя принос за красива градска среда

По-красиво е, когато улиците не са претъпкани с коли, нали? Затова е и PARK(ing) Day – за да преосмислим градската среда и поне за ден да изберем зеленината и сянката пред удобството на автомобила. Включи се и ти!

Повече за предстоящото събитие в Пловдив можеш да научиш във фейсбук събитието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.