Изкуство от отпадъци в борба с отпадъците

Изкуство от отпадъци в борба с отпадъците

На 14-тото издание на емблематичната НОЩ/Пловдив 2019 на пл. „Стефан Стамболов“ се появи огромна арт инсталация от… отпадъци. В нея е пресъздаден част от кръговрата на водата в природата, но нито рибите, нито водата в нея са истински, защото пластмасата не им дава шанс за живот. Композицията е наречена „7 грама“ и провокативно повдига въпроса за замърсяването с отпадъци и за все още непрекъсваемия  кръговрат на пластмаса в природата и дори в човешкия организъм.

Според някои изследвания човек поглъща средно по 7 г пластмаси годишно, заради сериозното замърсяване на природата и водните басейни и заради масовото използване на пластмасови съдове и прибори за еднократна употреба. Пластмасата продължава своя марш из цялата планета, като наскоро бяха съобщени данни за открити микропластмаси  дори в скали, в дъждовна вода и в сняг.

Като граждани се чувстваме отговорни за тази ситуация и правим това, което можем като артисти – рециклираме чрез изкуство“ – казват пловдивските визуални творци Мария Трифонова – Flash и Мира Мохсен – Mira Rama, автори на инсталацията. „Апелът ни към съгражданите ни е всеки да се замисли, какво би могъл да направи още днес за намаляването на боклука, как да консумира отговорно и кога най-после ще започне да рециклира. И нека пристъпи към действие! Още сега.“ – допълват те.

скулптура от отпадъци
Идеен проект на скулптурата от отпадъци

За да бъде още по-силно посланието на композицията, авторите приканват хората, които искат да я снимат, да направят това само, ако обещаят поне в този ден да изхвърлят опаковките си от храна и напитки разделно. В близост до самата инсталация се намира информационният кът на “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”, наречен _Място #БезОтпадъци и има поставени кошове за разделно събиране. Всички посетители на тридневните събития, част от програмата на НОЩ/Пловдив 2019, са поканени да оставят поне по един отпадък за рециклиране и да се снимат с композицията „7 грама“.

„Надяваме се, че нашето послание ще стигне до повече хора те ще осъзнаят важността на това да намалим и да рециклираме отпадъците.“ – казват Flash и Mira Rama.

Двете художнички създадоха инсталацията по покана на  платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Това е вторият общ партньорски проект за чист град, след като наскоро Flash изрисува контейнерите за отпадъци в кв. “Смирненски” в Пловдив отново по покана на “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”. 

В подготовка на “7 грама” двете дами прекараха дни в търсене на подходящите пластмасови и метални отпадъци в различни пунктове за вторични суровини в Пловдив. „Това, което за някой е боклук, може да бъде съкровище за друг.“ – казват артистите. И няма как да не се съгласим с тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.