5 съвета как да бъдем културни посетители на културни събития

5 съвета как да бъдем културни посетители на културни събития

От 13 до 15 септември 2019 г. Пловдив отново ще ускори пулкса си и ще е притегателна точка за десетки хиляди посетители от странат и чужбина. Дойде време за 14-тото издание на емблематичното за града събитие НОЩ/Пловдив. Стотици изложби, срещи, представления, хепънинги ще зарадват жителите и гостите на града.  

Ние от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ сме сред партньорите на Фондация „Отворени изкуства“, организатор на НОЩ, и знаем, че всяко мащабно събитие има и своите „тъмни страни“. Вече няколко месеца „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ помага на града да бъде по-чист след десетки културни събития и след посещението на хиляди любители на културата. Виждали сме и добри, и лоши примери, и по-културни, и по-малко културни посетители на събития. Но тъй като продължаваме да вярваме в силата на доброто, не се отказваме да популяризираме колко е важно да пазим чист града ни. С радост ще помогнем и на НОЩ-та, като организираме разделно събиране и рециклиране на част от отпадъците и, разбира се, като се срещнем с посетителите и популяризираме нашите Чисти идеи. Ще ни намериш на пл. “Стефан Стамболов”. Очакваме те!

И за да направим по-приятно твоето посещение на НОЩ-та, събрахме няколко съвета, които ще ти помогнат да бъдеш в групата на „по-културните“ посетители на страхотните събития в трите септемврийски дни: 

 

1.Да се справим с чашките за еднократна употреба и хартийките:

Носи си чаша за многократна употреба или избери да хапнеш и пийнеш с приятели в заведение, което сервира в прибори за многократна употреба. Не взимай ненужни рекламни листовки, брошури и други материали, които след това ще търсиш къде да изхвърлиш. За радост тази година организациите, участващи в НОЩ, са решили да не създават ненужни хартиени отпадъци, като предоставят цялата информация за събитията онлайн. Така че планирай предварително посещенията си, за да не генерираш допълнителни отпадъци.

 

2.Да се справим с фасовете:

Не хвърляй фасовете на земята, независимо дали си на улицата или в някой парк. Освен,че се разграждат много бавно, те са източник на много токсични вещества, които се освобождават в природата. Някой беше споделил, че ежедневно от улиците на Пловдив се измитат… 10 килограма фасове! Представи си какво ще се случи след мащабно събитие като НОЩ, ако всички хвърлят угарките си на земята. За да се чувстваш комфортно, най-добре се снабди с джобен пепелник. Отбий се в нашето _Място #БезОтпадъци на пл. „Стефан Стамболов“ и виж нашето предложение за джобен пепелник от рециклируеми материали.

 3.Да рециклираме:

Ако все пак си вземеш напитки или храна на крак в съдове за еднократна употреба, потърси кошчетата за разделно събиране и изхвърли в тях празните опаковки – пластмаса в жълтия контейнер, стъкло в зеления контейнер, хартия в синия. Цветните кошчета, предоставени от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, ще намериш по протежението на Главната улица, както и край някои от големите инициативи на НОЩ. Може предварително да се информираш къде има постоянни контейнери за разделно събиране и на този линк в сайта на Община Пловдив.

 4.Да се справим с „безпризорния“ боклук:

Вярваме, че си добър човек и винаги търсиш кош, в който да изхвърлиш отпадъците. Вярваме също, че прибираш дори обелките от семки и хартийките от снаксове, които похапваш на пейка в парка с приятели. За съжаление, понякога на големите събития кошчетата се препълват твърде бързо. Ако кошовете за смет са препълнени, моля те, не оставяй боклука си отстрани до тях. Вземи го със себе си и го изхвърли в друг контейнер. Това може да ти създаде временно неудобство, но е единственият начин да си сигурен, че отпадъкът ще отиде на мястото си. След събитието пространствата със сигурност ще бъдат почистени, но докато това стане, вятърът може да разнесе боклуци из големи площи в града. Помисли пак, преди да оставиш чашката си на земята до някой препълнен кош.

 5.Да дадем добър пример:

Давай добър пример на децата и на останалите посетители на НОЩ. Не се въздържай да посъветваш някой, който хвърля отпадъци на земята, къде е най-близкото кошче или как и къде да изхвърли пластмасова опаковка за рециклиране. 

Вярваме в теб и в Пловдив! Нека покажем, че знаем как да #ПразнувамеЗаедно #БезОтпадъци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.