ОУ Васил Петлешков в Пловдив - още едно _МЯСТО без отпадъци

ОУ Васил Петлешков в Пловдив - още едно _МЯСТО без отпадъци

ОУ “Васил Петлешков” в Пловдив стана част от инициативата “_МЯСТО без отпадъци в училище”, която през 2019 включи 3 училища в града под тепетата. С общи усилия ученици, учители, родители и организации създадоха своята Класна стая на открито и изградиха впечатляващ кът за учене, отдих и игри. Процесът е воден от принципите на Placemaking (място-правене), който цели да въвлече и обедини ползвателите на дадено обществено пространство. Чрез методите на процеса, хората заедно облагородяват предимно запустели градски простванства – ръка за ръка с различни неправителствени организации и административни звена. Така спрямо своите нужди и потребности, различните местни общности не само облагородяват, но и припознават, разработват и съхраняват местата си. Вече повече от 4 години, БГ Бъди активен координира и развива Placemaking в България, като до сега са обхванати над 20 града в цялата страна.

Място без отпадъци в училище Васил Петлешков
Място без отпадъци в училище Васил Петлешков

Проектът на ОУ Васил Петлешков беше представен на ръководството на на училището, обсъден и одобрен през месец март. Дизайнът и визията за Класната стая на открито бе създаден с помощта на партньорите от Детска архитектурна работилница. След разпространение в различните канали на училището, както и от самите ученици и преподаватели, към проекта се пристъединиха доброволци и родители, които помогнаха в набавянето на метериали и намиране на подходящите оферти.

Място без отпадъци в училище Васил Петлешков
Място без отпадъци в училище Васил Петлешков
Място без отпадъци в училище Васил Петлешков
Място без отпадъци в училище Васил Петлешков

Над 400 ученици от 1 до 7 клас с огромно желание се включиха активно в облагородяването на пространството в двора на училището, като за начало се включиха в засаждането на дървета и храсти и получиха полезна инфомация за засаждането и отглеждането им. Впечатленията им достигнаха и до родителите, които споделиха възхищението си от случващото се. По-големите ученици се включиха в лакирането на дървените греди за пейките, както и за разстилане на мулча. Родителите от своя страна, се включиха като доброволци за наливането на бетонови стъпки, необходими за монтажа на масите. След това бяха монтирани самите пейки и оформена цялостната визия на класната стая. По време на процеса, учениците бяха насърчени да опазват и поддържат своето новосъздадено _MЯСТО.

Място без отпадъци в училище Васил Петлешков
Място без отпадъци в училище Васил Петлешков

Изграждането на Класна стая на открито, в двора на ОУ‘ Васил Петлешков“, се случи на едно напълно неизползваемо и прашно място. Чрез засаждането на дървета и храсти се обособи и самото място. Положеният мулч отнема праха и калта в естественото му състояние. За целите на класната стая бяха монтирани 4 маси с пейки и поставена преносима дъска, която да може да бъде съхранявана на закрито. Така в двора на училището беше изградено място, на което децата се чувстват спокойни, мотивирани и щастливи. “Поради липса на подобно пространство, до момента на изграждането на Класна стая на открито, учениците не можеха да намерят онова местенце, на което да се сплотят и забавляват на открито.” – каза Евелина Димова, преподавател в училището и водещ на проекта. “Преди изграждането на Класната стая на открито, мястото беше абсолютно неизползваемо, прашно и неугледно. След вашата подкрепа, моето огромно желание и мечта то да се превърне в прекрасно място за учене, отдих и игри, се осъществи. Щастливи лица виждам ежедневно, не само на децата, а и на родители и  учители.”

Проектът е част от инициативата на БГ Бъди активен и кампанията за чиста Европейска столица на културата, Аз, Ти, Пловдив!. В тази връзка на децата бяха представени различни практики за разделно събиране на отпадъци, а в Класната стая на открито бяха поставени кошове за разделно събиране на отпадъци.

_МЯСТО без отпадъци в училище е част от платформата за чиста европейска столица на културата Аз, Ти, Пловдив, координирана от БГ Бъди активен и през 2019 включи облагородяването на 3 училища в гр. Пловдив – ОУ Васил Петлешков, ОУ Христо Г. Данов и ОУ Райна Княгиня. Промените в училищата са осъществени в партньорство с Детска архитектурна работилница и Гьоте институт.

Проектът _МЯСТО без отпадъци в училище се осъществява с подкрепата на Фондация Coca – Cola.