Класна стая на открито е новото _МЯСТО без отпадъци в училище Райна Княгиня

Класна стая на открито е новото _МЯСТО без отпадъци в училище Райна Княгиня

 

Основно училище Райна Княгиня в Пловдив се сдоби с нова Класна стая на открито. Благодарение на проектите на Аз, Ти, Пловдив и Детска архитектурна работилница  – _МЯСТО без отпадъци в училище и Изграждаме заедно, учениците от пети клас реализираха своя идеен проект в двора на училището.

Placemaking МЯСТО без отпадъци

Цялостната работа беше извършена следвайки модела Placemaking (място-правене), който предполага включване на групи  хора по време на сътворяване или предтворяване на дадено публично пространство. В случая бяха въвлечени учениците, които се присъединиха и дадоха своя принос към случващото се и успяха да почувстват МЯСТОто като свое – за да го поддържат и облагородяват в бъдеще. По време на дейностите бяха изработени 4 къта за сядане, всеки от които се състои от две пейки и маса, изработени от  учениците и с подкрепата на партньорите от Гьоте институт. Учениците сами сглобиха и импрегнираха мебелите поръчани от фирма специализирана в обзавеждане на открити пространства. Цялостният процес по изграждане на МЯСТОТО беше успешен и максимално съобразен с първоначално предоставения ни от децата проект –макет на идеята им от конкурса „Училището, за което мечтаем”.

място без отпадъци в училище
място без отпадъци в училище

Мястото ще бъде използвано за занимания на открито и неформално общуване. Към местата за сядане е добавена и мека настилка, съобразена с потребностите за игра на учениците от начален курс. През октомври, екипът на БГ Бъди активен изнесе пред учениците презентация на тема “Чиста европейска столица на културата – Пловдив 2019, Рециклиране и Разделно събиране на отпадъци”. Биляна Милева представи ползите от природосъобразния начин на живот, както и интересни за учениците факти за отпадъците, които произвеждаме и как да сведем до минимум този процес.

място без отпадъци в училище
място без отпадъци в училище

Учители и родители споделят, че дейностите, базирани на Placemaking още в ранна възраст със сигурност обогатяват личностите на учениците, учат ги на труд, отговорност и дисциплина. Гласуваното доверие – да се включат в такъв тип облагородяване и създаване на публично пространство, определено им предава увереност и стимулира инициативността. Реализираните по идея на деца и с детско участие проекти за облагородяване на места подпомага и мисията на Детска архитектурна работилница: “Да правим възможно още от училищна възраст образованието, посветено на архитектура и застроена среда”.

С финала на дейностите беше проведено и Откриващо събитие, по време на което учениците сътвориха пано –  “Картина от капачки” , които сами са събрали по време на учебната година.

място без отпадъци в училище
място без отпадъци в училище

Проектът _МЯСТО без отпадъци в училище е част от платформата за чиста Европейска столица на културата Аз, Ти, Пловдив, координирана от БГ Бъди активен, в партньорство с Детска архитектурна работилница и Гьоте институт.

Проектът се осъществщва с подкрепата на Фондация Кока- Кола.