МЯСТО без отпадъци в ж.к Тракия в Пловдив

МЯСТО без отпадъци в ж.к Тракия в Пловдив

Един от най-успешните проекти, базина на Placemaking в България беше осъществен в ж.к. Тракия в Пловдив в края на 2019г. Става въпрос за _МЯСТО Тракия, което от мини-проект с помощта на Община Пловдив, Район Тракия прерастна в обособяването на голям парк. Кметът на Община Пловдив – Район Тракия Костадин Димитров и неговият екип показаха как НПО, администрация и граждани могат заедно да работят в името на облагородяване на градски пространства, като самите местни жители да припознаят  едно обществено пространство като свое.

МЯСТО Тракия
МЯСТО Тракия

Доброволци и жители на пловдивския квартал облагородиха района между улица “Проф. Цветан Лазаров” и блок 239 . Обновената градска зона, наречена _МЯСТО Тракия, беше официално представена в средата на ноември.  Зоната е създадена с участието на жителите на квартала и районната администрация. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „Аз, ти, Пловдив!“, координирана от БГ Бъди активен. Гости и граждани участваха във озеленителни дейности  на място и се включиха в работилница по рециклиране с демонстрация на рециклираща машина на сдружение Зелени мотиви. С труда на десетки доброволци от района неподдържаното междублоково пространство вече има изцяло нов облик. Зелената площ е разчистена от бурени и корени, различните характерни за района растителни видове са облагородени, теренът е заравнен и фрезован, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали,които пък са част от друа инициатива на платформата, наречена Искам да съм пейка. Наред с общинските звена, доброволците и местните жители, през активните месеци на работа,  процесът беше воден от варненския урбанист Ивайло Добрев – представител на сдружение БГ Бъди активен, чиито заслуги за облика на пространството не остават подминати. Предстои поставянето на тенис маса, реновиране на елемент от детската площадка, а за поддържането, завършването и допълнителното облагородяване на целия район ще се погрижат жителите от местната общност, както предполага и процесът Placemaking(място-правене).

Представяме ви кратко видео от (пре)създаването на _МЯСТО Тракия, направено със съдействието на 4k StudioПроектът _МЯСТО без отпадъци е част от платформата за чиста градска среда Аз, Ти, Пловдив на БГ Бъди активен,  в партньорство с Община Пловдив Район Тракия.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола