_Място без отпадъци в училище Христо Г. Данов

_Място без отпадъци в училище Христо Г. Данов

Учениците от шести клас на ОУ „Христо Г. Данов” сбдънаха мечтата си за по-уютно и красиво фоайе на третия етаж в сградата на училището. То е събирателно място за паралелките от шести и седми клас на училището. По покана на Детска архитектурна работилница и БГ Бъди активен, артистът Димитър Механджийски – Stern създаде графит на една от стените в училището.  Избраната тема на художествената стена отправя послание за живот в хармония с природата. Важен момент в проекта бе изработването на 3 къта за сядане, всеки от които се състои от две пейки и маса, осъществени с подкрепата на партньорите от Детска архитектурна работилница и Гьоте институт.

Място без отпадъци в училище, Христо Г. Данов
Място без отпадъци в училище, Христо Г. Данов
Място без отпадъци
място без отпадъци

Учениците сами направиха мебелите от европалети, като следваха своя идеен проект за „Веселата кухня” – място за неформално общуване в училище, което може да бъде изнесено и като кът на открито в зелената площ в двора на училището. Кътовете бяха „подарени” символично на учениците от цялото училище в рамките а заключителния празник преди началото на лятната ваканция. Художественият стенопис и работилницата за рециклиране на пластмасови капачки отбелязаха началото на новата учебна година 2019/2020 г.

Място без отпадъци Христо Г. Данов

Цялостният процес по изграждане на _Mястото беше максимално съобразен с първоначално предоставения ни от децата проект –макет на идеята им от конкурса „Училището, за което мечтаем”. Децата бяха подкрепени от преподавателите си да изработят абсолютно самостоятелно желаните от тях мебели за сядане. Работата им на открито в двора на училището привлече вниманието на родители, които се ангажираха на пролет със собствени усилия да довършат последния елемент от ученическия проект – цветарник във формата на палитра на художник.

По време на процеса активистите от БГ Бъди активен проведоха събитие, в което Биляна Милева презентира ползите от разделното събиране на отпадъци и концепцията на платформата Аз, Ти, Пловдив за чиста европейска столица на културата. Децата бяха изключително активни и запознати с отделните елементи на разделно събиране и рециклиране на отпадъци. По думи на Тони Тонева, учител водещ групата от шести клас по проекта в Христо Г. Данов – Пловдив, децата “пренасят у дома идеята и дори би могло да се каже, че превъзпитават родителите си по темата”.  След презентацията Емил Тотев от БГБА проведена активни игри, както и образователна такава за разделното изхвърляне на отпадъци, с която учениците се справиха чудесно и се забавляваха изключително много.

След активните игри, учениците довършиха своето артистично пано, по проекта на Детска архитектурна работилница, което създадоха от събрани от тях пластмасови капачки.

Христо Г. Данов е едно от най-ангажираните училища, в което се работи и “проповядва” темата за разделно събиране на отпадъците и рециклирането им. Те взимат активно участие и в други инициативи на БГ Бъди активен като “Европейски ден на спорта в училище”, където се включват ученици от всички класове.

Място България

Проектът _Mясто без отпадъци в училище на БГ Бъди активен е част от платформата Аз, Ти Пловдив – за чиста европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. Партньор по проекта са Детска архитектурна работилница и Гьоте институт.