Само ако работим заедно можем да променим средата, в която живеем

Само ако работим заедно можем да променим средата, в която живеем

Само ако работим заедно, можем да постигнем дългосрочна промяна в средата, в която живеем. Около това становище се обединиха представители на администрацията, бизнеса и граждански организации по време на Форум Град #БезОтпадъци в Пловдив. Събитието се превърна в трибуна за споделяне на добри практики и дискусионен форум как по-добре трите страни могат да работят заедно. То е обобщаващата инициатива на целогодишната платформа за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!, създадена от сдружение БГ Бъди активен.

През 2019 г. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ подкрепи 32 големи събития в Пловдив, като осигури разделно събиране и рециклиране на отпадъците от тях. Предадени за рециклиране са 270 кг пластмасови опаковки, 179 кг хартия и 421 кг стъкло. Това съобщи пред участниците във Форум Град #БезОтпадъци в Пловдив Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Апелът да се грижим по-добре за средата, в която живеем е достигнал до почти 480 000 жители и гости на Пловдив, присъствали на публичните събития, подкрепени от платформата. Като част от инициативите за популяризиране на културата за чист град са организирани 23 ателиета за намаляване и рециклиране на отпадъците, а  над 30 компании и организации в Пловдив са въвели разделното събиране на отпадъци в офисите си. Обучени са 26 организатори на събития и са създадени над 20 партньорства с представители на различни сектори.

Заедно с над 100 доброволци са проведени 10 почиствания на градски зони и над 14 публични акции, посветени на темата за живот #БезОтпадъци. Сред тях са изрисуване на кошовете за отпадъци на Гребната база, акция на т.нар. Траш патрул, поставяне на макет на Витрувианския човек, пълен с отпадъци и др. Следвайки методологията на т.нар. Placemaking бяха облагородени две места в Пловдив – на Младежкия хълм и в Район „Тракия“ в Пловдив. Предстои поставянето на общо 15 модерни места за сядане в града срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки през последните три месеца. В този период платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ насърчава рециклирането на пластмаса чрез кампанията си „Искам да съм пейка. Рециклирай ме.“

Пътят към съвместна работа и разбирателство

„Целта на гражданските организации е да подтикват към съвместна работа и разбирателство гражданите, неправителствените организации, институциите и бизнеса“ – обяви Хелън Лоуман, президент на една от най-големите и опитни граждански организации в САЩ “Keep America Beautiful” („Да запазим Америка красива“). Тя отправи специално видеообръщение към гостите на Форум Град #БезОтпадъци и обяви началото на сътрудничество между американската организация и сдружение БГ Бъди активен в областта на обмяна на опит и ресурси, посветени на гражданското включване и опазването на околната среда.

„Ние знаем, че гражданските организации не могат да постигнат резултати сами и искаме да работим заедно с общините, с институциите,  с жителите и с компаниите. Не случайно мотото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е Заедно.“ – каза пред участниците във форума Ласка Ненова по повод обявеното партньорство с американската организация.

За да постигне устойчива промяна в отношението на гражданите към чистотата и градската среда, сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, ще продължи инициативите си и през следващата година чрез разширяване на партньорствата с местната администрация и въвличане на нови групи жители и нови организации в в Пловдив, Варна, Русе, Добрич, Шумен и Силистра.

„За да има реална промяна в средата са нужни усилията както на самите граждани, така и съдействието на общините, и на компании, и организации, които да подпомогнат промяната“ – каза Ласка Ненова. Фокусът на дейността на организацията ще бъде създаване на нови партньорство, активизиране на местните общности и образователни инициативи за намаляване на отпадъците и предотвратяване на замърсяването.

Да преборим негативното отношение с положителни примери

Кметът на Район „Тракия“ в Пловдив Костадин Димитров представи инициативите на местната администрация за подобряване на градската среда чрез партньорство с местния бизнес и жителите на района. Той сподели многобройни инициативи за залесяване на паркове и междублокови пространства в района, озеленяване на градски площи, създаване на фитнеси на открито и площадки за разхождане на домашни любимци и др. Всички те са осъществени с помощта на компании, граждани и организации. „Искаме да борим негативните неща с положителни примери. Нека по-често да споделяме как заедно можем да създаваме красиви и ориентирани към хората пространства, които променят не само вида, но и културата на града ни“ – каза Костадин Димитров. Той отправи благодарност към БГ Бъди активен за инициативата за създаване на Джобен парк и обновено _Място #БезОтпадъци в Район „Тракия“.

20 000 чашки за еднократна употреба се използват всеки час в Берлин

 

За да преодолее проблема със замърсяването и да промени културата на жителите на район Нойкьолн в Берлин, местната администрация създава поредица от инициативи под мотото „Красив като нас“ (Shoen wie wir), с апел към жителите – „Нека се погрижим за квартала си, както се грижим за самите нас“. Кампанията прераства в дългосрочна самостоятелна програма, която днес работи в партньорство с общината, местния бизнес и жителите. За последните две години са осъществени над 200 акции за почистване и десетки публични събития, в които са ангажирани местните жители. От скоро се провежда пилотна кампания със заведенията в района, която цели пълна замяна на чашките за еднократна употреба в района. „Искаме да насърчим хората да носят и да използват чаши за многократна употреба, за да спрем неразумното използване на ресурси“ – каза Янна Шлендер.

Политически неудобната гражданска активност

 

Сесилия Варга от унгарската организация Mindspace представи пред участниците във Форум Град #БезОтпадъци поредицата от инициативи на организацията, посветени на активизиране на местните жители. Осми район на Будапеща, в който работи организацията, също е изправен пред проблеми като несигурност, социално напрежение, замърсяване и неангажираност на местните жители. Тръгвайки от промяна в средата и организиране на малки, но редовни общностни събития, Mindspace успява да насърчи промени в културата в квартала. Сдружението организира вечери на открито за съседите, общи закуски за жителите в кварталния пазар, обмен на саксийни растения, местни изложби и насърчава местния бизнес да помага на жителите. За съжаление няколко месеца преди местните избори през 2019 г., районният кмет отменя разрешението за дейност на организацията, заради политически несъгласия. След избора на нов кмет на Осми район в унгарската столица, Mindspace отново има възможност да започне да работи с местната общност. „Важно е да даваме възможност на хората да бъдат ангажирани със средата, в която живеят“ – каза Сесилия Варга.

Бизнесът е носител на промяната

Една от панелните дискусии на Форум Град #БезОтпадъци беше посветена на отговорността на бизнеса към средата, в която живеем. Иван Бондоков от Лимакон Ивент Център започна дискусията с коментар, колко е важно всеки от нас да участва в този процес. Участниците в разговора се съгласиха, че бизнесът носи отговорност за средата, като в същото време изтъкнаха, че именно бизнесът е носител на иновациите, които могат да доведат до промяна в живота ни. Председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова представи усилията на индустрията за ефективно използване на ресурсите и намаляване и рециклиране на отпадъците. Тя апелира за съдействие от страна на администрацията за осигуряване на достъп и инфраструктура, с които да се уленси събирането и рециклирането на отпадъци. Николай Михайлов от denkstatt България описа бизнес модела, който стои зад дейностите за рециклиране на текстил. Стефка Мазева от производителя на велосипеди Макс Европа представи политиката на компанията за насърчаване на разделно събиране на отпадъците в производствения процес. Особен интерес предизвика политиката на компанията да стимулира отговорното поведение на служителите и разделното събиране на отпадъците чрез въвеждане на бонус Екологична отговорност за служителите.

Да преодолеем скептицизма и недоверието

В панелната дискусия, посветена на активизиране на местните общности с модератор Нора Стефанова, представители на граждански организации представиха резултатите и предизвикателствата пред своите дейности, насочени към различни групи. Зорница Базлянкова от Фабрика за идеи обобщи положителните резултати от проекта Резиденция Баба за възраждане на българските села. Позитивната обратна връзка от младите хора, пребиваващи при възрастни хора в селата, както и от бабите и дядовците, които приемат гости, и от местните жители на селата, е основен стимул проектът да продължи да се развива. В същото време тя сподели, че има села, в които срещат отказ за съдействие от страна на местната администрация или на жителите, заради скептицизъм и недоверие.

Анна Калинова от Детска архитектурна работилница обърна внимание на включването на децата в града. Чрез инициативите „Град на децата“ и „Мобилно училище“, осъществени в Пловдив, организацията успешно ангажира деца от различни общности в съвместни творчески дейности. Благодарение на тях децата усвояват основни граждански и социални умения, научават как работи Града и как да реализират своите идеи.

Дарина Иванова от Морски клуб „Приятели на морето“ – Варна представи дългогодишната дейност на клуба, посветена на опазване на чистотата на плажовете и морето. „От дистанцията на времето разбираме, че това, че започнахме дейността си като почиствахме плажовете след туристите, беше стратегическа грешка. Постепенно се научихме да създаваме инициативи, с които да образоваме хората и да се опитваме да ги включваме в почистването на плажовете“ – сподели тя.

Биляна Милева от сдружение БГ Бъди активен говори за четирите насоки на работа на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, посветени на създаване на чисти събития (#ПразнувамеЗаедно), намаляване на отпадъците (#ПочиствамеЗаедно), рециклиране и преизползване на ресурсите (#Рециклираме2019) и облагородяване на градските пространства (#ПроменямеЗаедно).

Учене чрез правене

 

В следобедните часове на форума бяха проведени две работни ателиета, посветени на създаване на идеи за социална промяна и на намаляване и рециклиране на отпадъците. Зорница Базлянкова от Фабрика за идеи проведе реална сесия за генериране на идеи за социална промяна, по метода design thinking. Нора Стефанова и Дарина Иванова проведоха обучение, посветено на рециклирането на опаковки и отпадъци.

място България

Форум Град #БезОтпадъци е инициатива на целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, създадена от БГ Бъди активен. 

Тя се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и в партньорство с Община Пловдив и Екопак България.

Проектът е асоцииран с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Медийни партньори на събитието са сп. „Мениджър“ и Дарик радио.