Композицията Човек #БезОтпадъци ни напомня какво е важно!

Композицията Човек #БезОтпадъци ни напомня какво е важно!

В Европейската седмица за намаляване на отпадъците „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ отправя нова провокация към пловдивчани

На 20 ноември в Пловдив на ъгъла на ул. Гладстон и ул. Иван Андонов беше поставена арт-инсталация, пълна отпадъци. Фигурата, взаимствана от  на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи е висока почти три метра и беше напълнена с опаковки и ежедневни отпадъци от ученици от Националната художествена гимназия в Пловдив и доброволци от Еразъм+. Пърформансът по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците премина под мотото „Човек #БезОтпадъци“ и отправя апел, че вместо да затъваме в отпадъци можем да опитаме да бъдем отговорни и да живеем на чисто.  

Автор на провокативната инсталация е пловдивският художник и общественик Жорж Трак, който отправя тревожно послание за прекъснатата хармонична връзка между човека и природата, и между духовния и физическия ни свят.

витрувиански човек

„500 години след смъртта на Леонардо да Винчи търсеният от него идеал чрез фигурата на Витрувианския човек е компрометиран с нашето безотговорно отношение към физическия свят, който обитаваме, и скъсаната връзка с природната хармония.“ – коментира Жорж Трак по време на пърформанса.

Композицията Човек #БезОтпадъци е обемна фигура, взаинствана от Витрувианския човек и е създадена от метал, найлон и пластмаса. Инсталацията е снабдена със светлини, така че да се вижда дори и нощем. Тя ще остане на място до края на месец януари 2020г., за да напомня да бъдем отговорни в поведението си като консуматори и граждани.

Според активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ“, партньори в организирането на тази арт-провокация, темата за отговорното ни потребителско поведение е особено важна покрай Коледните и Новогодишните празници.

„Времето около празниците е свързано и с неразумни покупки, масово замърсяване и безотговорно изхвърляне на отпадъци. Хиляди опаковки от подаръци ще се озоват на улицата или в общите контейнери, вместо да бъдат рециклирани. Време е да осъзнаем, че като граждани всички ние носим отговорност към средата, в която живеем.“ – каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и обединява усилията на доброволци, граждани, артисти, компании и институции, за промяна в отношението на хората в Пловдив към отпадъците, и за създаване на чиста и приветлива градска среда. От началото на годината тя подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки над 20 мащабни събития в града, създаде насоки за организиране на чисто събитие и проведе редица акции и арт-провокации, за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола и работи в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК България. Дейностите са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.