ПАРК(инг) ДЕН – нова територия за творчески експерименти и активизъм

ПАРК(инг) ДЕН – нова територия за творчески експерименти и активизъм

Огромна част от външното градско пространство е предназначена за лични автомобили, докато само част от земята е разпределена като отворени места за хората.

Какво е ПАРК(инг) ДЕН?

Време е да премислим начина, по който използваме улиците, и да си представим отново възможностите за градския пейзаж!

Като се мотивира от желанието да се активизира почасовото паркомясто за творчески експерименти, политическо и културно изразяване и непринудени социални взаимодействия, Rebar предлага ПАРК(инг) ден като прототип за отворен градски дизайн, достъпен за всеки. Хиляди хора от цял свят откликнаха, работейки независимо, но с насоките на основните общи принципи на Rebar, за да създадат стотици ПАРК места и да сформират годишно международно събитие.

Градските обитатели в целия свят осъзнават нуждата от нови подходи за изграждане на градски пейзаж и разбират, че промяната на малки части от автомобилната инфраструктура, дори и временно, може да преобрази облика на града. От публични паркове до безплатни здравни клиники, от галерии за изкуства до демонстрационни градини – участниците в ПАРК(инг) ден превземат почасовото паркомясто като богата нова територия за творчески експерименти и активизъм.

Как мога да се включа?

  1. Изберете място

Намерете почасово паркомясто в местоположение, което хората намират и използват. Обмислете кои публични услуги или удобства липсват в зоната около мястото.

  1. Помислете за материали

Основните елементи на доброто публично външно място са: места за сядане, сянка, място за срещи с хора и пейзаж, както и чувство за отмора. Не забравяйте, че е важно тези материали да влязат в употреба и след приключване на събитието. Например, не използвайте истински чимове трева, ако нямате къде да ги посадите впоследствие.

  1. Планирайте събитието

За подробна информация може да свалите онлайн наръчника

В края на м. юни БГ Бъди активен преобрази паркомясто в центъра на Пловдив,  на което сред паркиралите на улицата автомобили, се появи малък оазис – нова конструкция от дърво, гледаща към тротоара, с места за сядане на две нива, с цветни възглавнички и приятно озеленяване. Мястото изпъква приятно на фона на околния паваж и сякаш дава допълнителна глътка въздух в горещите пловдивски дни. Този малък подвижен парк (или парклет, както го наричат урбанистите) е наречен _Място #БезОтпадъци и е създаден от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която вече трети месец организира различни инициативи за насърчаване на култура без отпадъци в града.

Прочетете повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.