#5 Стъпки за събитие с по-малко отпадъци

#5 Стъпки за събитие с по-малко отпадъци

Организирането на събитие с минимален отпадък не е лека задача, но в никакъв случай не е непосилна. “Аз, Ти, Пловдив!” иска да ти помогне да направиш събитието си по-чисто и да разпространиш посланието ни за #ЧистаГрадскаСреда!

1# ПЛАНИРАНЕ

За да стане едно събитие наистина чисто, трябва да се започне още с планирането му. Вземете предвид очаквания брой посетители и направете оценка на типа отпадък, който ще се генерира – дали това ще бъдат най-вече стъклени бутилки, например, или повече пластмасови чаши и метални кенчета.

Определете вида и броя на контейнерите и чувалите, които ще използвате. Осигурете и обслужващ персонал, който да извозва пълните чували.

2# ДИЗАЙН НА СЪБИТИЕТО

Не забравяйте да поставите табели и да брандирате контейнерите, за да бъде ясно за посетителите кой вид отпадък къде се изхвърля. Хубав вариант е да поставите карти на входовете за събитието, обозначаващи контейнерите за рециклиране на територията му.

Още по-добре: помислете за природосъобразен брандинг на събитието. Предложете на посетителите да закупят метално канче с вашето лого, което да използват по време на събитието вместо пластмасовите чашки. То ще остане като спомен от събитието, но и ще могат да го използват множество пъти впоследствие.

Това, разбира се, е само един пример! Според вида, целите и бюджета на събитието могат да се измислят и много други варианти за подобен вид брандиране.

 

доброволци
3# ПОВИШАВАНЕ НА ИНФОРМИРАНОСТТА
Обявете целта си за провеждане на зелено събитие възможно най-рано. По този начин посетителите ще бъдат информирани предварително и ще имат нагласата да изхвърлят отпадъците си на правилните за това места.
4# ПРАВИЛНО РЕЦИКЛИРАНЕ
Важно е по време на събитието да се следи за правилното изхвърляне на отпадъците – да са смачкани, изпразнени от съдържание, да не се смесват с битови, хранителни или други отпадъци. За целта може да осигурите доброволци, които допълнително да информират посетителите на местата, където има контейнери.
#5 ОЦЕНКА НА СЪБИТИЕТО
След края на събитието се погрижете за чистотата на мястото и направете оценка на резултатите. Така ще имате възможност да изградите препоръки за следващо събитие, а публикуването на позитивните резултати ще помогне за по-доброто достигане на посланието до публиката.
Повече и подробна информация за организирането на чисто събитие може да намерите в нашия наръчник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.