#8 Съвета за чисти градски пространства по време на събития

#8 Съвета за чисти градски пространства по време на събития

Без значение дали сте граждани-ентусиасти или организатори на събитие, тези съвети ще ви помогнат да направите обществените места по-чисти и/или да ги запазите такива. Хората се нуждаят от помощта ви, за да се вдъхновят да пазят чисто!

“Чистота=чистота”

Чистите пространства дават предпоставка за по-малко замърсяване и по-активно събиране на отпадъците в кошчетата. За да предотвратим робуването на популярното мнение: “Защо да използвам кошчетата, когато никой друг не го прави?”, е полезно да стартирате събитието си на чист терен.

Нека е лесно!

Каквато и да е системата за изхвърляне на отпадъците на събитието или на конкретното обществено пространство, тя трябва да е достъпна и удобна за ползване. Достъпността предполага правилната употреба на контейнерите. Например, кошчетата за рециклиране трябва да са добре брандирани, така че да се разбира кой отпадък къде отива. Също така, контейнерите трябва да се намират близо до местата, където се генерира най-много боклук.

Провокирайте чувство за отговорност

Хората могат да се държат различно спрямо различните места и ситуации. Провокирайте чувството им за отговорност, като изразите ясно очакванията си. Обявете, ако на събитието/общественото пространство има контейнери за рециклиране и посочете местата им. Дайте ясни и учтиви насоки на посетителите за опазването на чистотата на мястото, добре брандирани контейнери, поставени на правилните места, и упътвания за това как се използват.

Наложете санкции

Реакцията ви към действията на хората е важна. И санкциите, и поощренията могат да се окажат ключови за изграждането на добра култура относно отпадъците.

градска-среда
градска-среда

Намалете объркването

Подсигурете едни и същи очаквания към посетителите на територията на цялото събитие/обществено пространство. Хората се нуждаят от информация за това как да бъдат отговорни към средата, а това става много по-лесно, когато инструкциите са едни и същи.

Включете всички в инициативата си

Чувството за собственост и част от общност са важни предпоставки за доброто отношение на хората към чистотата на публичното пространство. Организирайте инициативи, които да приобщават хората към мястото, като например, кино прожекции на открито, спортни турнири, а дори и почиствания.

Включете самите себе си!

За да се грижат и другите хората за мястото, което искате да облагородите, поставете началото и сами бъдете за пример – започнете почистването и изгответе план за запазване на чистотата.

Големите събития в градски публични пространства все по-често оставят след себе си и големи въпросителни, особено свързани с състоянието и замърсяването на пространството, на което се случват. Една от нашите мисии с платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ е да ангажираме хората да се замислят  върху това как можем да намалим замърсяването с боклуци като фасове и хартийки, и да стимулираме събирането и изхвърлянето на рециклируеми опаковки разделно.

Ако и ти си организатор на събитие в Пловдив можеш да включиш своето събитие в календара на „Аз, Ти, Пловдив!“ и ще получиш подкрепа по време на събития за намаляване разделно събиране на отпадъците “Събития с по-малко/нулеви отпадъци”. Научи как тук

„Аз, Ти, Пловдив!“ е инициатива на сдружение „БГ Бъди активен“, която цели да създаде партньорства между граждани, институции и културни оператори, които да работят заедно за намаляване и оползотворяване на отпадъците от събития и за почистване и облагородяване на жилищни зони в града. Дейностите по проекта ще се случват под четири шапки #празнуваме чисто; #рециклираме 2019; #почистваме заедно и #променямезаедно.
Проектът ще подпомогне организаторите на събитията, посетителите на събития, гостите на града да бъдат отговорни и да оставят по-малко отпадъци, като им предоставим обучения и материали как да рециклират и да намалят употребата на еднократни съдове и опаковки.
Платформата „Аз, Tи, Пловдив!“ се финансира от Фондация Кока-Кола и е част от инициативата на компанията World Without Waste.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.