Какво може да направи всеки, за да живеем в град #безотпадъци

Какво може да направи всеки, за да живеем в град #безотпадъци

Ние от „Аз, Ти, Пловдив!“ се стремим да направим Пловдив по-чист! Но градът ни се нуждае не само от почиствания, а и от промяна на поведението ни като граждани. Всеки от нас може да направи дребни промени в ежедневието си, за да намали отпадъка си и да допринесе не само за чистотата на града, но и за тази на планетата.

Ето пет лесни стъпки да намалиш пластмасовите си отпадъци:

Носи си бутилка за вода

Пропусни пластмасовите бутилки за еднократна употреба! Замени ги с готини алтернативи, напревени от стъкло, пластмаса за многократна употреба или неръждаема стомана. Вече на пазара има и бутилки, изработени от пшенична слама! Важно е да пием много вода, за да се грижим за здравето си, а като пропуснем пластмасата за еднократна употреба, се грижим и за природата.

Избери платнена торба за многократна употреба

Найлоновите торбички са толкова грозни! Особено неприятна гледка стават, когато летят из детските паркове или висят от клон на близкото дърво. Може да намериш много красиви ръчно изрисувани торби от плат, които да използваш при следващото си пазаруване. А вместо да взимаш малко найлоново пликче за всеки вид плод и зеленчук от пазара, замени го с ретро мрежичките, които сега виждаш само в старите български филми. Те обаче се завръщат с пълна скорост, за да сложат край на найлоновия кошмар!

Носи си собствена чаша за кафе

Навсякъде срещаме автоматите за кафе за по 50 стотинки и често ги използваме, но нека бъдем честни – това кафе не струва и толкова. Ще помогнеш и на вкусовите си рецептори, и на средата около себе си, ако пропуснеш кафето от пластмасова чашка, а си го приготвиш вкъщи. Може да го изпиеш на път за работа в готина чаша за многократна употреба.

НЕизползвай сламка
НЕизползвай сламка

Пропусни пластмасовата сламка

Пластмасовите сламки са едни от най-срещаните отпадъци в моретата и океаните, а нужни ли са ни наистина? Във всяко заведение фрешът, колата или айрянът неизменно върви ръка за ръка със сламка, която най-често е напълно излишна. Следващият път помоли сервитьорът да не ти сложи сламка, за да се насладиш на напитката си със спокойствието, че не вредиш на планетата. Ако все пак държиш на сламката, може да си купиш метална такава (върви с четчица за почистване) или хартиени.

Купувай храна с по-малко опаковки

Опаковките на продуктите в супермаркета съставляват огромна част от отпадъка ни. А цената на опаковката е включена в цената на продукта. Стреми се да избягваш покупките на опаковани в стреч фолио плодове и зеленчуци, пазарувай от близката пекарна хляба си, а месото – от месарницата. Спестяваш пари и опазваш природата!

Радваме се, че Европейският парламент прие закон за забрана на част от пластмасите за еднократна употреба като сламките и чашките, но много други такива пластмаси – бутилките за еднократна употреба, например, ще продължат да се продават и след 2021 г. Затова опитай се да сведеш отпадъка си до минимум и рециклирай опаковките, чиито алтернативи не можеш да намериш. Действията ти имат значение!

Какво е „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”:

Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да промени трайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Инициативата е на пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“.

Тя включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която ще бъдат подкрепени организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като зоните ще бъдат избрани от гражданите на Пловдив.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.