Есенният Electric Orpheus в Пловдив с послание да пазим чист града

Есенният Electric Orpheus в Пловдив с послание да пазим чист града

След успешното първо събитие #БезОтпадъци през лятото, организаторите на музикалния фестивал Electric Orpheus продължават партньорството си с платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и в есенното издание на фестивала. То ще се проведе на 19 октомври 2019 г. от 16 до 23 ч. в Дондуковата градина – първата градска градина и обществена зелена площ в Пловдив. Водещо послание на организаторите е запазването на чиста и приветлива градска среда и превръщането на градските пространства в място за срещи и приятно прекарано време #БезОтпадъци.

Водещата музикална атракция на вечерта е концертът на хърватската дамска формация ŽEN, чието изпълнение ще бъде гарнирано със специална видео прожекция. Изцяло дамска формация, ŽEN са сформирани през 2009 година в Загреб, имат три студийни албума и безброй концерти и турнета в Европа. Групата използва масивни синт линии и подложки, смесени на живо с китара, барабани и бас. Добавете отгоре полифонични вокали и се пригответе за пътешествие. Романтика, синт-електро, меланхолия, пост-рок, ударен пост-пънк и мат-рок в неравноделни размери… Напълно в есенните багри на събитието. Концертните изпълнения на ŽEN са придружени с конкретна визуална среда и прожекция на живо от скрития, реално четвърти член на групата. Слушайте ги тук: https://xzen.bandcamp.com/

Запознайте се и с мястото на събитието. Дондуковата градина e първата градска градина и обществена зелена площ в Пловдив, която се урежда в центъра на града и има представителни функции. Градината е създадена след Освобождението през 1878 г. и благоустроена от прочутия Люсиен Шевалас през 1880-те години. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков.

Дондуковата градина обхваща пространството южно от булевард „Шести септември“, между улиците „Христо Г. Данов“ и „Бетховен“. На площта й са разположени паметници на Захарий Стоянов, Иван Вазов и Паметник на Благодарността – в чест на спасяването на пловдивските евреи. През 1992 г. Дондуковата градина е обявена за паметник на парковото изкуство, а от 1993 г. е в режим на опазване на исторически зелени площи в район „Централен“ на града.

Повече за музикалната програма на Electric Orpheus може да видите тук.

Освен със страхотна музика есенният пловдивски следобед ще бъде изпълнен и с различни занимания за малки и големи деца и техните родители: от работилница за позабравени детски игри на открито и рисуване с тебешир до открита читалня в парка и презентация как да направим събитие без отпадъци, как да пазим града си чист и да събираме разделно отпадъците. И в това издание на музикалния фестивал отпадъците  ще бъдат събирани разделно и предадени за оползотворяване. По време на лятното издание на фестивала във Вила Юстина бяха събрани 150 кг стъкло, 56 кг пластмаса и 124 кг хартия.

Достъпът до Electric Orpheus в Дондуковата градина е напълно безплатен за малки и големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.