# 5 оправдания да не събираш разделно ….и защо са глупави

# 5 оправдания да не събираш разделно ….и защо са глупави

Платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ вече проведе няколко информационни кампании в града под тепетата за ползите от рециклирането и ролята на всеки един гражданин, за да живеем в една по-чиста среда. Освен отзивчивост от страна на хората, за жалост, срещнахме и много скептицизъм и недоверие към рециклирането. Ние обаче сме твърдо решени да разбием всички митове, които витаят около разделното събиране на отпадъците, и да те убедим, че има смисъл и начин.

Ето 5-те най-чести извинения да не рециклираме и защо не са оправдани

1.Боклукът от трите цветни контейнери се събира с един камион и се смесва!“

Във всеки град и район има определен седмичен график за събиране на отпадъците от контейнерите, като в един ден се извозва само един вид отпадък – хартия, пластмаса или стъкло. На камиона има голяма информационна табела, която показва в този ден кой цвят контейнер се изпразва, както и безплатен телефон на ЕКОПАК за сигнали, ако забележите нередности: 0800 15253. Фирмата изпълнител няма полза от това да смесва боклука, тъй като средствата, които печели, са от продадената суровина на обработения отпадък. Повече информация може да намерите на сайта на ЕКОПАК: https://www.ecopack.bg/bg

2. „Няма цветни контейнери в близост до моя дом!“

Броят на необходимите контейнери за рециклиране се определя според броя на живущите граждани в дадения район и съгласно законодателството. Макар и да не са толкова много, колкото са сивите контейнери за битов отпадък, цветните ги има и само трябва да се огледаш малко повече, за да ги намериш. Много вероятно е да са точно зад съседния блок, но да не си ги забелязал, докато бързаш за училище или работа. Адресите им може да намериш на сайта на Община Пловдив https://www.plovdiv.bg/item/ecology/waste/специфични-потоци-отпадъци/масово-разпространени-отпадъци/отпадъци-от-опаковки/ и на интерактивната карта на ЕКОПАК https://www.ecopack.bg/bg/za-grajdani/karta А за да ги стигнеш, ще ти трябва само с 1-2 минути по-дълга разходка. Печели и здравето ти, и природата!

екопак-рециклира
екопак-рециклира

3.„В България няма рециклиращи заводи!“

Събраните от цветните контейнери отпадъци от опаковки се сортират и разделени по видове, се балират и траспортират за рециклиране в едно от над 50-те предприятия в страната

4.„Нямам място за три коша вкъщи!“

Липсата в този случай е не на място, а по-скоро на желанието ти. В идеалния случай в дома си трябва да имаш четири коша – за хартия, за пластмаса и метал, за стъкло и за битов отпадък, който не може да се рециклира. Ако нямаш възможност да поставиш такива, има няколко различни варианта, които може да изпробваш, докато намериш този, коийо най-добре работи за теб.

Например, в домакинството хартиените отпадъци се състоят най-вече от салфетки, домакинска и тоалетна хартия, които не могат да се рециклират и са за сивия контейнер. Рециклируемата хартия са най-вече тетрадките и документите. Преди да ги изхвърлиш, просто може да ги нареждаш на купчинка в шкаф или на етажерка.

Използваните стъклени буркани и бутилки, след като си ги измил, също може да наредиш в някой от свободните кухнески шкафове или на плот, докато дойде време да ги изхвърлиш. Така свеждаш нуждата си от кошове до два – един за битовия отпадък и един за пластмасата и метала.

Разбира се, винаги е вариант да събираш отпадъка си в различни торби, без те да са обособени в кошчета.

5.„Не мога да променя навици, с които съм свикнал цял живот!“

Завършваме списъка с най-тъжното оправдание. Може да започнеш с дребни стъпки като да рециклираш само кофичките от кисело мляко или пластмасовите бутилки и постепенно да преминеш към разделно събиране на всичкия си отпадък. Важното е да осъзнаеш, че действията ти са от значение и всички трябва да бъдем отговорни към природата и средата, в която живеем.

Какво е „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”:

Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да промени трайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Инициативата е на пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“.

Тя включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която ще бъдат подкрепени организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като зоните ще бъдат избрани от гражданите на Пловдив.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.