PARK(ing) Day – да преосмислим градската среда #безотпадъци

PARK(ing) Day – да преосмислим градската среда #безотпадъци

Всички засукани стратегии за икономическо развитие не могат да се мерят със силата на прекрасната за пешеходци градска среда.”

~ Джеф Спек, “Пешеходен град” (Жанет 45, 2019)

Какво е PARK(ing) Day?

Градските обитатели в целия свят осъзнават нуждата от нови подходи за изграждане на градски пейзаж и разбират, че промяната на малки части от автомобилната инфраструктура, дори и временно, може да преобрази облика на града.

PARK(ing) Day е инициатива за преобразяване на паркоместа във временни градинки, паркове и творчески места за хора, вместо за автомобили.

История на събитието:

Един септемврийски ден на 2005 година Джон Бела, Блейн Меркер и Матю Пасмор превръщат паркомясто в Сан Франциско в мини парк, като поставят трева, пейка и дръвче. Само за минути мъж сяда на пейката, събува обувките си и започва да яде обяда си. Малко по-късно идва втори човек и двамата се заговарят. Тази привидно минимална промяна на градската среда бързо се превръща във възможност за общуване между хората.

И така е поставено началото на PARK(ing) Day – събитие, провеждащо се по целия свят всеки трети петък на септември месец.

Аз, Ти, Пловдив!  преобразява паркомясто в Пловдив!

Тази година Пловдив за първи път ще се включи в международното събитие PARK(ing) Day.Проявата, която е част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се организира от фондация Credo Bonum и следва формата на международната отворена инициатива PARK(ing) Day на организацията Rebar, която от 2005 г. до сега събира все повече привърженици в различни градове по света.  Международната инициатива PARK(ing)Day е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

БГ Бъди Активен и платформата “Аз, Ти, Пловдив!” ще преобразят едно от паркоместата в Пловдив в парклет #безотпадъци. На 13 септември пловдивчани ще могат да се насладят на креативно място за отдих и срещи, като   в същото време запазят чистотата на града. Ще се проведат образователни игри на тема рециклиране, подходящи както за деца, така и за възрастни.

Каним те да се включиш в инициативата! Ела на центъра без кола на 13 септември и се забавлявай с нас!

Ако се интересуваш от още и подробна информация за това как да направиш парклет, виж   нашия наръчник:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.