Как движението zero waste стана световен феномен и стигна до България

Как движението zero waste стана световен феномен и стигна до България

Какви са начините да го прилагаме в ежедневието си

Опит да отговорим на най-важните въпроси, свързани с намаляването на отпадъка до нула

Какво е „нулев отпадък“ – zero waste?

Накратко, това е серия от полезни навици, с които намаляваме максимално отпадъка, като първо сведем до минимум боклука от ежедневните ни дейности и домакинство, а после прекъснем пътя му до бунището, като го рециклираме или връщаме в природата.

Тази последователност е важна, ако искате да сте част от „нулевия отпадък“, тъй като първото правило е да намалим боклука и отпадъците максимално.

Можем ли да намалим отпадъците до нула?

Не можем, дори да живеем извън цивилизацията и да не използваме нейните блага. Но тук и сега, днес, можем да си дадем сметка колко много от вещите и предметите, които използваме, могат да се използват многократно, да бъдат рециклирани или да не се използват изобщо.

Сред привържениците на движението за нулев отпадък / zero waste има и такива, които не държат у дома си кофи за боклук, в старанието си да не го произвеждат, но цялостната философия на движението цени целия процес, в който човек, група или домакинство решава  съзнателно всеки ден да намалява отпадъка.

Процесът на намаляване на отпадъка включва отработването на полезни навици, като използването на многократни прибори за хранене, отказ от найлонови торбички и замяната им с текстилни и хартиени чанти и пликове, както и разделно изхвърляне на отпадъка и насочването му към специализирани контейнери, в случаите, в които става въпрос за текстил, батерии, домакинска техника, стари компютри, автомобилни гуми, прозоречни стъкла, строителни и едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци, като бои, лекарства и детергенти и други.

Кой печели от нулевия отпадък?

Ние всички печелим от намаляването на отпадъка, чието натрупване вече е световен проблем. Боклукът, който акумулираме в национален мащаб, например, се състои от повече и повече неразградими опаковки и предмети, които могат да останат непокътнати поколения след нас, забавяйки процеса по елиминирането им и създавайки казусът на разрастващите се бунища.

В търсене на устойчиво решение и практики се включват организациите за рециклиране и фирмите за извозване и преработване на отпадъци, а през последните години на дневен ред е и решаващата роля на гражданите, чийто нагласи и навици, свързани с отпадъците, водят до качественото усвояване на боклука.

Историята на нулевия отпадък се пише в момента – първо като гражданска инициатива, после и като част от държавната стратегия, в която различни механизми оценяват добрите практики и ги подкрепят, въвеждайки в общността действителни резултати от повторната употреба на отпадъка – предмети и инфраструктура от рециклиран материал, компост за обществени паркове и градини, мебели и обзавеждане за бежанци и социални групи в нужда и други.

В развитите страни, zero waste е включен в стратегията на общините за чистота и опазване на околната среда. Той е част от годишния план за управление на отпадъците и служи като положителен пример за практика, която не е оставена на ниво доброволни действия на гражданите.

Така стигаме и до последния казус:

Кой и как може да се включи в движението „нулев отпадък“

  • Общините – като прегърнат идеята за съвместна работа и комбинират гражданските инициативи с достъпа на общините до ресурси. Общинското управление на малките и големи населени места е редно да гледа на иновациите като на полезен съюзник, а не като на затруднение, което изисква внимание и ресурс. Успехът на „зелени градове“ като Сан Франциско, Брюксел, Ванкувър и други, е в симбиозата между граждани и община.
  • Индустрии, бизнеси, компании, фирми – историята на zero waste започва преди 20 години, с производител, който решава, вместо да изхвърли отпадъка, да го предостави на друг производител, който да го използва като ресурс. Индустриите, ангажирани с екологичната страна на своето производство, бързо достигат до решения, които да намалят или оползотворят отпадъка – от дизайна на самия продукт, до неговото рециклиране или успешно елиминиране (обработка, която не замърсява околната среда и не създава работа на бунищата).

Установено е, че малки стъпки и несложни решения от страна на бизнеса имат огромни последици в полза на „чистото производство“.

  • Всеки, навсякъде, винаги – всеки може да живее, създавайки по-малко отпадък, в работата или у дома, навсякъде и винаги може да вземе решение, с което да допринесе за по-чист живот.

Във философията „нулев отпадък“, както и в други области на живота, важен мотивационен момент е личния пример. Вашето решение да живеете с по-малко отпадъци, със сигурност ще повлияе и на други хора.

Бърз наръчник за zero waste life – живот с нулев отпадък:

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

  • Освободете се от еднократните прибори и найлоновите торбички, заменете ги с класическите текстилни чанти и прибори. Те, освен всичко, изглеждат и по-стилно.
  • Купувайте качествени кърпи, чаршафи, покривки и други текстилни продукти. Така удължавате живота им. Когато все пак жизненият им цикъл приключи, затворете го, като ги използвате за парцали за почистване на дома, прозорците и др.
  • Вместо да купувате нови и нови течни сапуни за ръце и препарати за миене на чинии, пълнете старите с препарат. Един двулитров контейнер може да зареди пълнителя за течен сапун за една година и да спести купуването и изхвърлянето на 10 по-малки разфасовки.
  • Заменете самобръсначката с кратък живот с такава, за която са ви необходими само ножчета.
  • Опитайте се да използвате четка за зъби от дърво, с естествен косъм. Четките за зъби не остават у дома повече от 6 месеца, а за едно домакинство, това е сериозен брой пластмасови отпадъци.
  • Намалете хранителните отпадъци – храната с кратък живот може да се замрази дълбоко, а най-добре е да не купувате количество, от което да ви остава излишък. По-големите излишъци можете да дадете на обществена кухня, ако наблизо имате такава.
  • Компостирайте – органичният отпадък и остатъците от храна и работа с продукти с органичен произход могат да се върнат обратно в природата: от отвеждането им в канала чрез мелачка за боклук, до стриването им и разлагането им до торове.

Имате ли интересна история или полезен пример, свързани с нулевия отпадък, които да споделите с нас? С удоволствие ще ги публикуваме – свържете се с нас (пишете ни в контакт формата).

 

zero waste

 

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ

https://greenfuture.io/sustainable-living/zero-waste-lifestyle-tips/

https://www.torontoenvironment.org/zerowaste_benefits

https://vancouver.ca/green-vancouver/zero-waste-priorities-and-background.aspx#redirect

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.