Две нови места на открито ще бъдат представени този уикенд в Пловдив

Две нови места на открито ще бъдат представени този уикенд в Пловдив

Този уикенд на Младежки хълм и в жк. Тракия ще бъдат представени две нови _МЕСТА, създадени от хората и за тях

През следващия уикенд пловдивчани и гости на града ще могат да посетят две обновени пространства на открито, (пре)създадени от хората и за тях, чрез методите на Placemaking (място-правене). 

PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични пространства, като с общи усилия граждани, общини и НПО си подават ръце и заедно проектират и реализират общи градски точки, съобразени с желанията и препоръките на жителите от дадения район. В събота и неделя (16 и 17 ноември), ще можете да посетите две такива МЕСТА в Града под тепетата, а именно пространството около Приключенски център Младежки хълм и новообразувният по време на процеса парк до параклиса Св. Георги и бл. 239 в жк Тракия. 

място тракия
Място Младежки хълм

В последните месеци на пространството между новата улица “Проф. Цветан Лазаров” и бл. 239 в кв. Тракия кипи усилена работа, като резултатите надминват очакванията благодарение на сътрудничеството между различните звена и активната гражданска позиция на хората. Обраслата площ е разчистена и изравнена, детската площадка е обновена. На терен са разположени креативни пейки, направени от габиони и с елементи от рециклирана пластмаса. Предстои поставянето на тенис маса, а до велоалеята са залесени над 35 нови дървета. Промяната, част от проекта _Място на платформата Аз, Ти, Пловдив!, координиран от BG Бъди активен, стана възможна благодарение на гражданите, живеещи наоколо; експерти, специалисти и доброволци на платформата Аз, Ти, Пловдив; партньорството с варненския урбанист Ивайло Добрев, както и с изключителното съдействие от страна на Община Пловдив – Район Тракия в лицето на кмета Костадин Димитров, секретаря на района Женя  Петкова, както и техния екип – арх. Яна Желязкова, Лиляна Власова и Винелина Видолова.

Заповядайте на представянето на _Място Тракия в събота от 16.ч на детската площадка до параклиса Св. Георги, където заедно ще можем да се порадваме на това _МЯСТО за пример! Ще можете да се включите във финални дейности по озеленяване и да наблюдавате презентация на иновативна рециклираща машина, дело на Зелени Мотиви – Варна.

Място Тракия
Място Тракия
Място Тракия

Неделният ден пък може да посветите на активности и развлечения на добре познатата поляна на Младежки хълм. Около къщичката на Приключенски център Младежки хълм ще имате възможността да изпробвате новите фитнес уреди, осигурени по програмата за насърчаване на физическата активност NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура ISCA, партньор на БГ Бъди активен.

По време на събитието ще можете да се включите в две кондиционни тренировки, които ще бъдат проведени от инструкторите на два силни клуба за кондиционно и функционално трениране – WOW GYM и PowerFit Plovdiv . Те се събират за да ви предложат наистина качествена тренировка в неделния ден!
Първата тренировка стартира в 11ч, последвана от втора в 11:45ч.

wow gym
WOW
Powerfit

Ще  Станете свидетели и на демонстрация на рециклиращата машина, дело на Зелени мотиви – Варна, която превръща пластмасовите отпадъци в различни забавни предмети. След активната тренировка под звуците на приятна музика  заедно ще си отдъхнем и ще се порадваме на обновената фасада на сградата – дело на автора Ева Маркова/ Lazzy Eve от платформата за съвременни визуални проекти в градска среда – VISIONARY

Приключенско МЯСТО
Приключенско МЯСТО
Приключенско МЯСТО
Приключенско МЯСТО България

Очакваме ви в събота от 16ч. на _Място Тракия и в неделя от 11ч. на _Приключенско Място за да оживим заедно двете обновени локации в Пловдив.

Двете нови _Места са част от  платформата за чиста европейска столица на културата Аз, Ти, Пловдив! водена от BG Бъди Активен, а дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация Кока-Кола