Как едно културно събитие може да ни научи на култура

Как едно културно събитие може да ни научи на култура

Винаги сме твърдели, че културата не е само създаване на изкуство и общуване с изкуството, а и отношение към хората и средата, в която живеем. Култура е да пазиш чисто след себе си и да знаеш какво ще се случи с отпадъка, след като го оставиш за рециклиране. Култура виждаме във всяко усилие да направим града ни по-чист и по-красив. Нашата цел е да насърчим културата на чистотата в Пловдив, като общуваме не само с гражданите и гостите на града, но и с организации, институции и компании.

Ето защо създадохме подробен Наръчник за организиране на чисто събитие, от който може да се възползва всеки, който по един или друг начин прави „събитие“.

Може да звучи като отживелица, но вярваме, че културните събития имат както естетическа, така и възпитателна сила. Затова „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ вече помогна на десетки културни събития да намалят отпечатъка си върху околната среда, като създаде възможност за разделно събиране и рециклиране на част от отпадъците.

С радост се присъединихме като партньор и към едно от най-мащабните културни събития за града ни – НОЩ/Пловдив 2019. И понеже знаем, че успехът (и чистотата) на едно събитие зависят много от добрата подготовка, събрахме няколко практически съвета за участниците в НОЩ. С тяхна помощ, събитията ще бъдат по-чисти и по-възпитателни за всички нас.

Как да организирам чисто културно събитие:

  1.   Осигурете достатъчно кошове за боклук на удобни места за посетителите.

Знаем, че посетителите на изложби и представления не идват, за да правят боклук, но някак неусетно се озовават в ръка с кърпичка, фас, опаковка, бутилка или чашка. Ако очакваме много посетители, дори и само за една нощ, е добре да се снабдите с допълнителни кошчета и да ги разположите по маршрута на посетителите. Кошчетата до касата и в тоалетната няма да са достатъчни да съберат всички дребни неща, които неочаквано се налага да бъдат изхвърлени точно тук и сега. Покажете, че сте се погрижили на хората да им е удобно да пазят чисто. А хора обикновено има навсякъде – и в изложбената зала, и край гардероба, и на входа, и в двора, и пред сцената, и зад сцената, и на бюфета. Сложете повече кошчета сега, за да събирате по-малко утре.

  1. Погрижете се кошчетата да не се препълват

Ако трябва ангажирайте допълнителни хора, потърсете доброволци или приятели, които да имат като единствена отговорност да се грижат кошчетата да бъдат изхвърляни често, за да има къде посетителите да хвърлят боклука си. Обичайният персонал също може да е ангажиран с чистотата, но е почти сигурно, че ще имате нужда от още ресурс. Осигурете място, ръкавици, достатъчно чували и контейнери, в които да събирате отпадъците от малките кошчета по време на цялото събитие.

рециклиране

          3.Насърчавайте разделното събиране.

Ако в близост до вашето място няма контейнери за разделно събиране, можете предварително да се обърнете към фирма за оползотворяване на отпадъци, която да осигури временно цветни кошове за разделно събиране. Може да се свържете с нас от “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”, за да ви дадем конкретен съвет как да организирате разделното събиране на място и да ви помогнем с материали. Например, ако предлагате вода от диспенсер в чашки за еднократна употреба, осигурете до диспенсера кош за рециклиране на чашките. Грижете се цветните кошове също да не се препълват и никога не изхвърляйте събраното в тях в контейнерите за битов боклук. Сложете надпис с указания или доброволец, който да дава насоки как точно се изхвърлят отпадъците за рециклиране. Все още малко хора знаят, че опаковките от храни и напитки се изхвърлят празни и добре смачкани. Мазни и изцапани хартии отиват в общия боклук. Пластмасови изделия, които не са опаковки, рядко се рециклират и не се пускат в жълтия контейнер. За да няма объркване и в цветните контейнери да попадат нерециклируеми неща, погрижете се наблизо да има и кошче за общи отпадъци. 

Събитие-без-отпадъци

        4.  Не раздавайте ненужни материали.

Дайте добър пример и не раздавайте ненужни информационни материали, листовки, подаръци и др. Днес всички сме онлайн и всеки може да намери лесно информацията, която търси. А ако се налага все пак да раздавате печатни брошури, осигурете и синьо кошче за рециклиране на хартия, в което хората могат да ги изхвърлят, след като ги прочетат. Включете апел за чистота и в самите материали.

  1. Информирайте хората къде и как да изхвърлят отпадъците си.

Сложете на видно място апели, указания и карти къде има кошчета и инструктирайте служителите си къде и как се събират отпадъците. Още с анонсирането на събитието не забравяйте да поканите хората да пазят чистота. Дайте им указания като например могат ли да си носят чаша за многократна употреба, ще се събират ли разделно отпадъците на място и апелирайте за повече култура и по-малко отпадъци.

По този начин самите вие като организатор на културно събитие ще ни помогнете да популяризираме културата на чистотата в града ни и да покажем, че можем да #ПразнувамеЗаедно #БезОтпадъци. Благодарим предварително!

Ако искате да научите още подробности как да организирате събитие #БезОтпадъци, вижте нашия наръчник тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.