АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! помага за по-чиста НОЩ в Пловдив

АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! помага за по-чиста НОЩ в Пловдив

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще си партнира с 14-тото издание на емблематичния фестивал НОЩ/Пловдив 2019 за провеждането му под знака на Чисто събитие. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ подкрепя Фондация „Отворени изкуства“, организатор на най-мащабното културно събитие в Пловдив, за намаляване на замърсяването и създаване на организация за разделно събиране и рециклиране на част от отпадъците. Инициативата, която ще продължи и в трите фестивални нощи, от 13-ти до 15-ти септември, ще насочва към най-близките пунктове за разделно събиране на отпадъци очакваните най-малко 40 000 посетители на стотиците събития и изложби, които се случват из целия град.

За намаляване на отпадъците активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, инициатива на сдружение БГ Бъди активен, ще съдействат с разполагане на контейнери за разделно събиране по Главната улица в Пловдив и на някои от най-големите събития. Ще бъдат подготвени и указания към инициаторите на прояви как да осигурят ресурси и организация за намаляване на замърсяването.

На пл. „Стефан Стамболов“ ще бъде създаден и специален кът на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, където посетителите ще могат да получат практични съвети как да живеят с по-малко отпадъци и как да организират тяхното рециклиране. Доброволците на инициативата за чист град ще организират и различни образователни игри за малки и големи с награди за участниците. По инициатива на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ две пловдивски художнички с псевдоними Flash и Mira Rama ще издигнат специална арт инсталация от отпадъци, с която да провокират гражданите да вземат мерки за намаляване на замърсяването.

Изкуството може да ни провокира да се замислим по сериозни теми като каква е средата, в която живеем и каква искаме да бъде тя. В същото време то може да създаде качествена промяна на тази среда чрез своята естетическа сила. Затова сме щастливи, че платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е партньор на тазгодишната НОЩ/Пловдив – едно от най-емблематичните събития за града ни. И сме особено горди, че ще допринесем събитието да бъде по-чисто и да остави повече положителни ефекти за града ни.“ – коментира инициативата Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, създател на платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

През пролетта и лятото на 2019 г. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ подкрепи над 20 мащабни събития в Пловдив. От събитията и други инициативи до момента на града са спестени 228 кг пластмасови опаковки, 90 кг хартия, 402 кг стъклени опаковки и над 300 кг общи отпадъци. Платформата проведе над 20 уъркшопа за рециклиране и намаляване на отпадъците с граждани на Пловдив. В момента организацията разширява мрежата си от партньори, като помага на фирми и организации да въведат разделно събиране на отпадъци в офисите си. През последните месеци „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ проведе различни социални експерименти, образователни дейности и творчески намеси в градската среда, за да насърчи чистотата и грижата за околната среда. Сред тях са изрисуването на контейнери за отпадъци в два квартала на Пловдив и превръщането на кошчетата за отпадъци на Гребната база в част от мини-спортни игри. През юли „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ откри своя временен парклет на ул. „Бетовен“, а по-късно създаде и постоянен джобен парк в район „Тракия“.  В момента организацията работи активно по облагородяване на три зони в града – на Младежкия хълм, в район „Тракия“ и в центъра на Пловдив.

Нощ без отпадъци
Нощ #безотпадъци

Още за “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от сдружение БГ Бъди активен и включва четири основни направления. Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят

и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно платформата вече работи по обновяването на няколко зони в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци.

 

Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук в сайта на Аз, Ти, Пловдив!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.